Zaloguj się
Galeria e-City.tarnow.pl Galerie znajomych Galeria RICARDO MAKRO Makro mix Nasiona pigwy

Nasiona pigwy

Pigwa jest krzewem owocowym z rodziny różowatych. Rośnie dziko na południu Europy, w Azji Mniejszej po Iran, gdzie dorasta nawet do 8 m. U nas jest rzadko spotykana i dorasta jedynie do 2 m. Według niektórych legend, to nie jabłko, ale właśnie bladozłota pigwa skusiła Ewę. Starożytni Grecy i Rzymianie poświęcili ten owoc Afrodycie i Wenus. Te owoce o oryginalnym smaku i bogate w witaminy sta­nowią cenny surowiec do przygotowywania konfitur, na­lewek, kompotów, dżemów, a ze względu na dużą ilośćpektyn są znakomite na galaretkę. W kuchni kaukaskiej przyrządza się wiele potraw mięsnych z pigwą. Dodaje się ją do kiszonej kapusty, piecze znakomite placki, robi prze­twory na zimę. Odznaczają się one wykwintnym smakiem i aromatem. Zastosowanie w medycynie Oprócz zastosowania w kuchni, owoce pigwy mają rów­nież zastosowanie w lecznictwie. Wykazują działanie ochła­dzające, kojące, powlekające i rozmiękczające. Stosowane są w postaci naparów w stanach zapalnych jamy ustnej, gar­dła i żołądka, a zewnętrznie do gojenia stanów zapalnych spojówek, odmrożeń, zajadów, hemoroidów i jako środek leczniczy i kosmetyczny dla wzmocnienia cebulek włoso­wych. Bogatym surowcem leczniczym są także cenne nasio­na pigwy. Pozyskuje się je jesienią z owoców tego krzewu.

Data: 24.12.2009
Pełny rozmiar: 700x507
Następna stronaOstatnia strona
Pierwsza strona Poprzednia strona
Nasiona pigwy

Dodaj komentarz

Imię i nazwisko

Temat

Komentarz (wymagany)

Wpisz wartość z obrazka.

Dodaj komentarz

Następna stronaOstatnia strona
Pierwsza strona Poprzednia strona
Powered by Gallery v2.3